Waarom een bordspel?
Kinderen ervaren spelen als zeer aangenaam. Een leuk spel motiveert hen om deel te nemen. Daarnaast is een spel bevorderlijk voor hun ontwikkeling. Door middel van een spel leren ze oplossingen zoeken en zoals eerder gezegd, zichzelf op verschillende vlakken beter te ontwikkelen. Dit spel zal er ook voor zorgen dat kinderen hun eigen talenten ontdekken en deze actief gaan gebruiken.

Doelstelling van het spel
Vanuit opgedane ervaringen in het spel wordt een bewustwording gecreëerd en een behoefte om bij te dragen tot de dynamiek en het optimaal functioneren van een groep. Door het spel krijgen jongeren inzichten in eigen talenten en leren ze deze actief ‘in te zetten’ ten voordele van elkaar.Door hun sociale vaardigheden te laten ontwikkelen kunnen zij deze in de toekomst inzetten in hun persoonlijk en beroepsleven. Hoe competenter onze jeugd wordt, des te meer kunnen ze zelf opvangen en des te minder belasting er voor hun omgeving overblijft. Het spel heeft een preventief doel ter bevordering van verdraagzaamheid, begrip en samen delen.
Voorbereiding van het spel
De spelleider vormt groepjes van meerdere personen. Hoeveel spelers per groep zullen zitten bepaalt de spelleider. Elk groepje heeft een eigen doos. Plaats het spelbord in midden van de tafel. De spelers verdelen zich rond het spelbord. In de doos zit een stapel kaarten met verschillende opstellingen van het spelbord. Neem een kaart uit de stapel en plaats de bankjes en het storend afval op het spelbord zoals aangegeven staat op de kaart. Zet de stapels met opgavekaarten en de wijzer op een plaats die handig is voor de groep. Hier is in midden van het spelbord ook plaats voor.
Spelverhaal
De jongeren bevinden zich in een park dat vol met banken staat. In het park ligt vuil dat de jongeren naar de vuilbak moeten brengen. Hiervoor moeten ze voorbij allerlei banken. Deze zullen ze moeten verplaatsen om tot bij de vuilbak te geraken. Door het spel te spelen verdienen de jongeren zetten om de bankjes te mogen verplaatsen. Dit kunnen de spelers doen door verschillende opdrachten samen te volbrengen. Het spelbord bevat verschillende vakjes. Dit zijn de paden binnen het park. Deze vakjes geven aan waar je de bankjes en het storende afval moet neerzetten. Elke beweging naar een volgend vakje staat voor 1 zet.
 Start van het spel
Als de stappen uit de voorbereiding zijn volbracht kan het spel starten. De speler met het kortste haar van de groep mag draaien aan de wijzer. Deze wijzer zal terecht komen op een opdracht pictogram. Neem een opgavekaart van de aangeduide opdracht pictogram. Op deze kaart staat je opdracht. Onder de uitleg staat hoeveel zetten je mag doen als je samen de opgave tot een goed einde kunt brengen. Nadat de opgave voltooid is en de zetten zijn gespeeld, is het aan de volgende (volgens richting van de klok) om aan de wijzer te draaien. Vervolgens herhaal je de stappen van de eerste ronde en speel je het spel zo verder. De missie is volbracht als het storende afval bij de vuilbak is geraakt.
*De opdrachten kaarten zijn vormgegeven met centrale plooi. Dit is voor jongeren met een motorische beperking handiger om deze vast te nemen. Het spel moet door iedereen gespeeld kunnen worden.
Handleiding
Alle uitleg vind je terug in de handleiding van het spel. Deze handleiding heeft twee zijden. Op een van de zijden staat de uitleg van het spel en op de andere kant van de handleiding staat de technische uitleg en de functionele doeleinden uitgelegd voor de spelbegeleider.
Het Sterkteboekje
Dit boekje functioneert als een dagboek, reflectie-instrument en leidraad voor de jongere en zijn ondersteuner. Dit boekje stimuleert de acties en engagementen ten opzichte van elkaar in de groep tijdens de week. In dit boekje kan de jongere zijn/haar ondernomen initiatieven bijhouden. Op de eerste bladzijden staan de sterktes waar de jongere uit kan kiezen. Deze sterkte zal de jongere een bepaalde verantwoordelijkheid geven tijdens het spel. Doorheen de week probeert de jongere gebruik te maken van zijn/haar verantwoordelijkheid. Verder in het boekje staat een weekoverzicht. Hier noteert de jongere één of enkele opvallende momenten die hij zij heeft meegemaakt of manieren waarop de jongere zijn/haar krachten heeft ingezet.
Als de jongere x aantal zaken van zijn/haar verantwoordelijkheid heeft kunnen verwezenlijken kan de jongere beloond worden met een stempel of sticker die achteraan in het boekje kan geplaatst worden. Hoe meer stickers/stempels de jongere verzameld heeft, des te meer kracht hij/zij heeft verzameld en dus bijgevolg meer ‘zetten’ met de bankjes van het spelbord mag uitvoeren tijdens het spel. Wanneer elke speler van de groep elk 5 persoonlijke acties kan aantonen, verhoogt de groep in ‘kracht’ en krijgt de groep nog een extra zet die ze kunnen inzetten tijdens het volgende spel.
De gegevens uit het Sterkteboekje zijn belangrijk
De gegevens uit de individuele sterkte- boekjes dienen om de in fase twee tot vier de spelers extra te coachen. Er mag ook van sterkte gewisseld worden na een fase, er mogen ook meerdere sterktes op genomen worden. De gegevens van het boekje kunnen ook gebruikt worden om de week erna het spel op af te stemmen. Het is als leerkracht ook belangrijk om de kinderen te motiveren om zoveel mogelijk stickers te halen.

Dit vind je misschien ook leuk

Back to Top